DÜnyanIn En Ucuz Ülkesİ Makedonya'da EĞİtİm
Makedonya eğitim sistemi Avrupa'nın eğitim sistemi ile bağıntılı olarak oluşturulmuştur. Bunun nedeni hem Makedonya'nın AB süreçlerinde aday ülke olarak görülmesi hem de uzun yıllar Yugoslavya'nın Avrupa ülkelerinin etkisinde ve himayesinde kalmış olmasıdır. Makedonya eğitim sisteminde ilkokul ve ortaokul (8 yıllık süre) zorunlu kabul edilmektedir. Eğitim dili olarak asıl olan Makedonca'nın yanında Arnavutça, Türkçe, Çingene Dili ve Sirpça yer almaktadır. Aynı zamanda Boşnakça ve Ulahça dilleri ise okullarda seçmeli ders olarak okutulmaktadır. İlkokul ve ortaokuldan sonra öğrenciler isteğe bağlı olarak lise ve üniversite eğitimine devam etmektedir.
Günümüzde Makedonya'da temel eğitim kurumlarında ve liselerde okutulan Türkçe anadil ders kitapları Makedonya Eğitim ve Spor Bakanlığı ile Makedonya Pedagoji Kurumu tarafından hazırlanmaktadır. Türkçe dilde eğitim görenler aynı zamanda Makedonca da ögrenerek zamanla çift dil konusur hale gelebilirler. Bu da hem kendi dilinde eğitim alma fırsatını sağlar, hem de kendini dil açısından geliştirmenin de kapılarını açar.
Liselerden sonra isteğe bağlı olarak kişiler üniversite ve yüksek ögretim kurumlarına geçiş yapmaktadır. Her birey hayatı boyunca üniversitede eğitim alma hayalini kurmuştur. Üniversite'ye giriş ve devamında ki aşamalarda her ülke kendi belirlediği sistemle hareket etmektedir. Makedonya son yıllarda üniversite okumak için tercih edilen ülkeler arasındadır. Bunun nedeni sınav sistemine dayalı bir öğrenci alımının olmamasıdır. Türkiye'de üniversite kurumlarına girmek için LYS,YGS gibi sınavlardan alınan puanlara göre değerlendirmeler yapılırken Makedonya'da sadece lise diploması ile üniversite kurumlarına kayıt yapılmaktadır. Türk öğrencilerin özellikle Makedonya'daki üniversiteleri tercih etmelerinde kültürel olarak yakinlik ve egitimin daha ucuz olmasi etkenleri önemli rol oynamaktadir. Ayrica Makedonya'daki üniversiteler dis ülkelerin yüksek ögretim kurumlarinca taninmakta(ülkemizde de YÖK tarafindan denklik verilmektedir) ve bu üniversitelerden alinan diplomalar tüm AB ülkelerinde geçerli kabul edilmektedir.
Makedonya'daki üniversiteler genel olarak devlet tarafından maddi olarak destek görmektedir. Bunun nedeni üniversitelerin Makedon eğitim sistemi içerisinde önemli egitim kurumlari kabul edilmesidir. Üniversite bulunan yerler; Üsküp, Manastir, Istip ve Teteva’dir. Üsküp'te Üsküp Üniversitesi (Kiril Metodi Üniversitesi), Istip'te Istip Üniversitesi (Goce Delcev Üniversitesi), Manastır'da ST. Klement Ohridski Üniversitesi (UKLO Üniversitesi) ve Tetova’da yer alan Tetova Devlet Üniversitesi (Kalkandelen Üniversitesi) yer almaktadır. Bu üniversiteler Makedonya'da hem devlet tarafından destek gören, hem de eğitimi açısından önemli üniversiteler arasında sayılmaktadır. Bu üniversiteler gerek verdiği kaliteli eğitim gerekse sağladığı imkanlar ve ucuz okuma fırsatı ile Makedonya'da eğitimi ön plana çıkarmaktadır.